Izlase 0 Grozs 0.00
_you_are_offline

Par 4 soļiem tuvāk izcilai kafijas garšai

Kafijas baudītāju gaumes ir atšķirīgas un arī iespējas kafiju garšu pielāgot ir ļoti plašas. Lielajās pilsētās  biežāk tiek baudīti tādi kafijas dzērieni kā  Cafe Latte vai Cappucino , bet, izbraucot tālāk uz reģioniem, cieņā ir tradicionālā, stipri melnā kafija un kafija ar pienu. Kafijas eksperti iesaka izmantot iespēju eksperimentēt, lai atrastu to garšas kombināciju, kas kafijas baudītājam kļūst par viņa izcilo kafijas recepti. Kā? Uzzini vairāk lasot šo rakstu!
 

Uzkrāj pieredzi!


“Ja jūs vīnzinim pajautāsiet, kā iemācīties orientēties vīnos, viņš teiks – sāciet dzert vīnu. To pašu varētu teikt par kafiju,” iesaka kafijas eksperti. Ja cilvēks ar kafiju ir uz “jūs”, tiek ieteikts meklēt īsto garšu tur, kur tā tiek radīta – apstaigāt kafijas tirdzniecības vietas, pamazām nogaršojot visus pieejamos dzērienus un izvēloties to, kas garšo vislabāk. Kad atrasta garša, kas ir pa prātam, var painteresēties īpaši par šo kafijas dzērienu un variēt ar piena daudzumu, cukuru, dažādu garšu sīrupiem. Ceļojot ir vērts iegriezties vietējos restorānos un bodītēs un pagaršot, kā jau pazīstamo kafijas dzērienu gatavo citur.

izcilas kafijas baudisana - foto

Izmēģini dažādus pienus


“Kafijai var pievienot aukstu pienu, kas līdzsvaros kafijas temperatūru un ļaus to baudīt nekavējoties. Savukārt kafijas automātos piens tiek uzsildīts līdz ideālai 70 grādu temperatūrai. Tā ir augstākā robeža, pie kuras piens nezaudē dabisko saldumu. Karstāks piens kļūst nedaudz sīvs,” stāsta kafijas eksperts un SIA Auron Coffee Roastery vadītājs Mikus Vecināns.

Ja izvēlaties kafiju ar pienu, pirms pievienot cukuru vai citus saldinātājus, ieteicams dzērienu pagaršot – ja vien neesat īpaši saldas kafijas cienītājs, iespējams, ar dabisko piena saldumu pilnīgi pietiks. Baristas iesaka eksperimentēt arī ar dažādiem pieniem. Tirdzniecības vietās pieejamais klāsts ir daudzveidīgs – no ierastā govs piena līdz dažādiem bezlaktozes un augu pieniem. Tie mainīs arī kafijas garšu, tāpēc te paveras plašs lauks eskperimentiem. 

izmeginiet pienus - bilde

Eksperimentē ar sīrupiem 

Ierastā cukura vietā kafijai iespējams pievienot sīrupus ar dažādām garšām, no kurām populārākās ir vaniļa un karamele. Sīrupu, putukrējuma un dažādu garšu piedevu mode nāk no ASV, bet nu jau tas ir kafijas tirdzniecības vietu standarts visā pasaulē.


“Kafijas ar dažādu garšu piedevām savulaik radušās nekvalitatīvas kafijas garšas uzlabošanai, jo cukurs un cukura sīrupi ir sliktas kafijas labākie draugi – ja kafija ir ļoti, ļoti rūgta, sīrupi padara to par baudāmu dzērienu. Tomēr ar katru gadu šie dzērieni kļūst aizvien populārāki, un diez vai tuvākajā laikā kaut kas mainīsies. Cilvēkiem patīk eksperimentēt, un kafijas krūzēs tiek miksēts viss, ko vien fantāzija spēj radīt,” stāsta Mikus.

sīrupi - bilde

Laiks kafijas spēlei!


Gatavojot kafiju mājās, ir lieliska iespēja paspēlēties ar kafijas stiprumu, ūdens daudzumu un citiem parametriem, kas ietekmē kafijas garšu. “Nopērc divas dažādas kafijas un pagatavo tās identiskos veidos – šādi kafijas pupiņu garšas vērtē pat profesionāļi, kad jāizvēlas viena šķirne no vairākām. Ir simtiem kafijas pagatavošanas veidu, tāpēc uztver šo kā aizraujošu spēli vai zinātnisku eksperimentu, un pat ierastā kafija var sagādāt daudz patīkamu pārsteigumu,” iesaka Mikus.
  
Kafijas spēlei ir vairāki svarīgi elementi:

  1. Kafijas daudzums. Tiek pieņemts, ka maltās aplejamās kafijas standarta recepte ir 60 grami kafijas biezumu uz vienu litru ūdens, taču te ir vieta eksperimentiem. 
  2. Tā saucamais ekstrakcijas laiks, cik ilgi kafijas biezumi ir saskarsmē ar ūdeni. Parasti ieteicamais ekstrakcijas laiks ir 3–5 minūtes. Jārēķinās, ka, jo ilgāk ūdens būs kontaktā ar kafijas biezumiem, jo vairāk kofeīna būs jūsu tasītē. 
  3. Ūdens tilpums, kas nosaka, vai dzēriens būs tumīgāks, vai ūdeņaināks. Ar to variējot, mainīsies arī kafijas garša. Ieteicamā ūdens temperatūra ir 90–95 grādi pēc Celsija. 

 
“Iegūt atkārtoti identisku garšu ar paša roku gatavotai kafijai ir baristas augstākā pilotāža. Tādēļ, ja vēlies ik dienu dzert savu iecienīto kafiju ar nemainīgu garšu, visuzticamākais tomēr būs kafijas automāts. Tajā jau iepriekš ir uzstādīta baristas izstrādāta un pārbaudīta kafijas recepte – kafijas pupiņas tiek samaltas nepieciešamajā malumā, piens tiek uzkarsēts precīzi noteiktajā temperatūrā un sakuļ perfektu putu, tādējādi nodrošinot nemainīgi sabalansētu un baudāmu iecienītās kafijas garšu ik dienu,” skaidro eksperts Mikus.
 
Mēs viņam pilnība piekrītam – nekas nav izcilāks par kafijas automātā pagatavotu kafiju no tikko maltām kafijas pupiņām. Turklāt gandrīz nav jāiesaistās kafijas pagatavošanas procesā. Vien nospiediet pogu un, kamēr tik pagatavota jūsu ik dienišķā kafijas tasīte, jūs varat ļauties citiem ne mazāk svarīgiem ik rīta rituāliem.

Freschezza kafija - grauzdēta Latvijā